Vartan Arachelian

Hazardul şi necesitatea sunt motoarele oricărei biografii… Hazardul a făcut ca Vartan Arachelian să se nască armean în România;e mândru de dubla sa apartenenţă. Tot hazardul a făcut să vină pe lume la Constanţa în vremea României Mari, loc şi timp pentru care e un nostalgic incurabil. Dacă n-are a se plânge asupra întâmplării, asupra determinărilor biografice cade deseori pe gânduri: a fost sau n-a fost constrâns de necesitate să opteze în cariera sa? Cum asupra unui răspuns, care să-l mulţumească,  n-a consimţit încă,iar producătorul acestui spţiu îl somează să declare ce a făcut în ultimii  72 de ani el, Vartan Arachelian, găseşte necesitatea de a apela la memoria selectivă, care, ca orice act subiectiv, vede partea plăcută a paharului, adică cea plină. A debutat ca ziarist sportiv la Constanţa, a fost apoi între 1965 şi 1970, după terminarea facultăţii de filologie, ziarist de investigaţii şi publicist-comentator la ‘Scânteia tineretului’. Timp in care a publicat două cărți, una de publicistică -Cum învățăm să trăim, Editura politică,1968- și alta de literatură-Vorbește-mi de dragoste, Editura Eminescu, 1969.
În 1970 nu hazardul a făcut să ajungă la Televiziune. În urma unui scandal izbucnit în spatele ușilor închise-autori un grup de petrecăreți din care și el a făcut parte și care și-a încercat închipuite talente muzicale printr -un repertoriu neautorizat de muzică în care puteau fi identificate cântece monarhiste, dar și de extremă dreapta, era cât p-aci să fie exclus din PCR. (Partid unic în care intrase în 1966, din necesitate patriotică -aşa credea atunci!- dar și din oportunism-consideră acum.) Poate că a cântat atunci,răguşit,doar ‘Lili Marlen’, fapt pentru care a fost răsplătit cu vot de blam cu avertisment și, în plus, i s-a ridicat dreptul de semnătură.
Cum tot răul e spre bine, binele acela, partea pereche a răului, hazardul, sau ambiția de a vrea mai mult l-au împins la o expunere excesivă pe micul ecran.
La Televiziune fiind, nevoia irepresivă de a fi altceva decât colegii săi l-a făcut să nu uite scrisul drept pentru care a publicat 15 cărţi, oricum mult mai puţine decât cele citite! La Televiziune crede că a făcut cu mult mai mult şi mult mai bine decăt emisiunile de care inamicii săi îi amintesc cu plăcere. Ca o consolare, dar şi ca să-i descurajeze pe detractorii săi, preferă să  gândească cum că până la un punct  s-a pus în slujba unei cauze naţionale, cum crede că a fost un anumit timp regimul comunist de după 1964, o dictatură de dezvoltare în deosebire de tranziţia de demolare în care, totuşi, hazardul(sau necesitatea?) i-a netezit o cu totul altă biografie profesională. Dat afară  din Televiziune în 1983, ca să nu uite că mâna partidului e lungă, a mai fost dat afară şi de către fesenişti în 1991, după ce refuzase să cânte partitura celor care-l procopsiseră cu şefia unui departament. Aşa se face că hazardul l-a făcut directorul primului post independent de televiziune, SOTI, până a câştigat procesul cu Televiziunea aservită puterii. Ce a făcut profesional după 1990? Memoria sa refuză să mai  fie selectivă şi de aceea lasă telespectatorilor, ca şi cititorilor de gazete să-şi amintească, iar pe adversari să-l pizmuiască.
În 1980 a fost primit în Uniunea Scriitorilor. Printre cărțile publicate se află Toamna pătimirii noastre ( 1980) și Duminică după infern(1981) tipărite de către Editura Eminescu, romane documentare dedicate Războiului de Reîntregire, apoi romanul Noaptea bastarzilor (prima ediție publicată la Editura Cartea Românească în 1990 și a doua sub tilul original la RAO în 2004). Ultima carte e de teatru și a apărut în acest an la Editura Ararat.

Advertisements

~ by arevahar on October 22, 2008.

One Response to “Vartan Arachelian”

  1. Va multumesc mult pentru acest site , pentru ca mi-ati dat sansa sa aflu despre poporul meu. Eu sunt armeanca ce locuieste in Romania si aveam nevoie de acest site pentru scoala ca sa le demonstrez colegilor mei ca nu sunt catolica si ca Armenia a fost primul popor crestin. Snoracalutiun M.S.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: